28 Mayıs 2013 Salı

BALKAN VAR BALKANLARDAN GAYRI - 6. Bölüm Varaždin ve Final



08.12.2013 Cumartesi

Karda yürümek zordur: Varaždin



Hırvatistan’daki son günümü Varaždin adlı, Macaristan sınırına yakın bir kente ayırmıştım. Bir dönem başkentlik de yapan şehrin küçük ama tarihi öneme sahip olması beni çekmişti. Birkaç yıl önce Çek Cumhuriyeti’ndeyken Cesky Krumlov’a yaptığım kısa ama hoş ziyarete benzer bir deneyim yaşamayı ümit ediyordum. Ama o günkü şartlar bambaşkaydı, özellikle hava durumu çok daha elverişliydi ve talih benden yanaydı. Bu kez ise “bahtsız bedevi” bendim ve bir kutup ayısı görmediğim kalmıştı ki hava durumuna bakınca bu hiç de düşük bir ihtimal değildi.


Hazırlanıp dışarı çıkmak için avluya açılan kapıyı açınca büyük bir sürprizle karşılaştım. Gece boyunca yağan kar yüzünden kapının önündeki kar tabakası neredeyse belime geliyordu, kar yağışı da tüm hızıyla devam ediyordu. Hemen kapıyı kapatıp üstüme daha kalın bir şeyler giydim ve planımı mümkün olduğunca sürdürmeye karar verdim.
 

21 Mayıs 2013 Salı

BALKAN VAR BALKANLARDAN GAYRI - 5. Bölüm Rijeka


07.12.2012 Cuma

Havamı değiştiren liman kenti Rijeka 



Zagreb’teki ilk günümde şehrin neredeyse tamamını gezdiğim için bu günü başka şehirlere ayırmaya karar vermiştim. Aklımda bir sahil kenti olan Rijeka ve yine büyükçe bir kent olduğunu düşündüğüm Karlovac vardı. Sahil ve deniz fikri daha cazip geldi ve kendimi Rijeka’ya giden 9.00 otobüsünde buldum.

17 Mayıs 2013 Cuma

BALKAN VAR BALKANLARDAN GAYRI - 4. Bölüm Zagreb

06.12.2012 Perşembe
Matrak bir şehir şu Zagreb


Ljublajana’dan ayrılıp Zagreb’e geçeceğim sabah erkenden kalkıp hazırlandım. Bir önceki gün yaşadığım gibi bir aksilik yaşayıp treni kaçırmak istemiyordum. Otobüsle filan uğraşmayıp tren istasyonuna taksi ile gittim. Şoför “5 Euro fiks” dedi, ben de mesafe çok uzak olmasa da pazarlığa kalkışmadım. İstasyona vardığımda trenin kalkmasına daha yarım saat vardı. Keskin sabah ayazında trenin yanaşacağı peronda beklerken şoförün verdiği 15 Euro para üstünün cebimde olmadığını fark ettim. Taksiden inerken aceleyle cebime sıkıştırmıştım, yine cebimde olan beremi çıkartırken de muhtemelen parayı düşürmüştüm. Peronda yürüdüğüm yerlere bakındım ama para yoktu. Perona gelen dik merdivenleri inip çıkmayı da elimdeki ağır bavulla gözüm kesmedi. Zaten geçtiğim yerlere dönüp baksaydım bile parayı bulabileceğimden emin değildim; biri çoktan almıştır diye düşündüm. Bu yolculukta başıma gelen son talihsizlik olması ümidiyle trene bindim. Bu tren Zürih’ten gelip Belgrat’a gidiyordu. Ljubljana-Zagreb arası ise iki buçuk saat sürüyordu.

3 Mayıs 2013 Cuma

BALKAN VAR BALKANLARDAN GAYRI - 3. Bölüm Ljubljana



05.12.2012 Çarşamba
Maribor’a niyet, Ljubjana’ya kısmet



Aslında o sabah uyandığımda niyetim Maribor’a gitmekti ama geldiğimden beri yakamı bırakmayan aksiliklerin belki de en büyüğünü yaşadım. En iyisi başından anlatayım.