22 Nisan 2013 Pazartesi

BALKAN VAR BALKANLARDAN GAYRI - 2. Bölüm Bled

04.12.2012 Salı

Tatlının üstündeki krema: Bled 



Sabah Bled’e gitmek için tren istasyonunun hemen yanındaki otobüs terminaline geldim. Açıkçası buraya terminal demek biraz güç. Yan yana park etmiş 20 kadar otobüs ve küçük prefabrik bir bina Slovenya’nın başkentinin merkez terminaliydi. Gişeden kalkmak üzere olan Bled otobüsüne bir bilet alıp koşarak otobüse bindim. Biraz sonra önceki gün havaalanından gelirken geçtiğim yolları geride bırakıp şehir dışına çıkmıştık.


16 Nisan 2013 Salı

BALKAN VAR BALKANLARDAN GAYRI - 1. Bölüm Ljubljana




Giriş:

Ucuz bilet bulsam Mars’a bile giderim… O kadar değil! Ama THY’nin uçak bileti kampanyasını görünce Balkan rotama devam etmek için iyi bir fırsat olduğunu düşündüm. Aslında kış aylarında Balkan ülkelerine gitmenin akıl kârı olmadığını biliyordum ama yine de bu fırsatı kaçırmak istemedim. Seçtiğim yer Balkanların en uç noktası sayılabilecek Slovenya idi.


Aslında Slovenya’nın ne kadar Balkanlara ait olduğu tartışılabilir. Ancak eski Yugoslavya’nın bir parçası olduğu için ister istemez projeme dahil ettiğim bir ülkeydi. Planlıma göre Ljubljana’ya uçacak, daha sonra Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e geçecek, dönüşü yine Ljubljana’dan yapacaktım. 


Yolculuk konusunda birkaç endişem vardı. Öncelikle kış şartları… Soğuk olacaktı, büyük olasılıkla kar yağacaktı. Üstelik günlerin en kısa olduğu zamandı. Bu da program yapmayı olumsuz etkiliyordu. Ayrıca bir de vize problemi vardı. O dönem çalışmadığım için vize alabilir miyim diye düşünüyordum. 


Sonuçta birkaç ay öncesinden uçak biletini oldukça hesaplı bir fiyata aldım. Otel rezervasyonlarını hallettim. Gerekli gereksiz bir sürü evrakı toparlayıp Slovenya vizesini veren İstanbul’daki Macaristan Konsolosluğu’na başvurdum ve neyse ki sorunsuz bir şekilde 3 aylık Schengen vizesini aldım. Geriye havanın iyi olması için dua etmekten başka bir şey kalmıyordu. Balkanların en Balkan olmayan coğrafyasına olan 6 gün sürecek yolculuğum başlamak üzereydi.


4 Nisan 2013 Perşembe

LJUBLJANA'DAN "ADVENT" MANZARALARI

Ljubljana'daki ilk akşamım Noel kutlamalarının başlamasına denk gelmişti. O akşam Advent denilen dört haftalık dönemin başlangıcıydı. Bir ay boyunca kentlerin ana meydanlarında sahneler kuruluyor, konserler veriliyor, Noel pazarlarında şekerler, süsler satılıyordu. İşte Noel ışıklandırmalarıyla ışıl ışıl olan Ljubljana'dan birkaç enstantane...

?????????????????????? ?????????????????????? ?????????????????????? ?????????????????????? ?????????????????????? ?????????????????????? ?????????????????????? ?????????????????????? ?????????????????????? ?????????????????????? ?????????????????????? ??????????????????????  ?????????????????????? ?????????????????????? ??????????????????????  ??????????????????????